Terug naar inhoudsopgave

Het is gegaan zoals het ging en we hebben bergen moeten beklimmen maar we zijn een match made in heaven

Het is gegaan zoals het ging en we hebben bergen moeten beklimmen maar we zijn een match made in heaven

Jaqueline, pleegmoeder van Angelo en moeder van twee biologische kinderen. Ze vertelt over haar leven als pleegmoeder en haar kijk op pleegouderschap.

Scroll naar het artikel

Het is gegaan zoals het ging en we hebben bergen moeten beklimmen maar we zijn een match made in heaven

Jaqueline is pleegmoeder van Daley en moeder van twee biologische kinderen. Ze vertelt over haar kijk op pleegouderschap. 

Daley was 1,5 jaar oud toen hij bij Jaqueline in huis kwam wonen. Hij had op dat moment 3 maanden in een crisispleeggezin gewoond nadat hij uit huis was geplaatst. Jaqueline en haar toenmalige man wilden graag een groot gezin, met eigen kinderen en pleegkinderen. Eerder hebben ze een tijd voor een nichtje gezorgd, omdat haar moeder dat tijdelijk niet kon. Dit was onder andere een aanleiding voor pleegzorg. Pleegmoeder Jaqueline wilde graag zorgen voor en hulp bieden aan kinderen die om wat voor reden dan ook thuis niet kunnen opgroeien. Nadat ze twee eigen kinderen heeft gekregen, is Daley bij hun komen wonen. 

“Ik zat op een enorme roze wolk toen Daley bij ons kwam wonen en geniet er nog elke dag van dat hij bij ons is. Pleegzorg is echter ook heel hard werken. Pleegkinderen hebben vaak een enorme rugzak en daar moet je rekening mee houden. Je kunt zijn of haar geschiedenis niet uitwissen, de ervaringen dragen ze hun hele leven met zich mee. Belangrijk is dat je als pleegouder een lange adem hebt, flexibel kan zijn, weinig verwachtingen hebt en vertrouwen kunt en durft te geven aan je pleegkind.

Ik ben nu ongeveer 15 jaar pleegmoeder en ik ben zo trots als een pauw. Daley voelt als mijn kind en ik als zijn moeder. De band tussen ons is nu super. Dat is ook wel eens anders geweest.
Ik denk dat mijn houding als pleegmoeder veel invloed heeft gehad op hoe de situatie nu is.
Ik heb nooit hoge verwachtingen gehad, ik liet hem Daley zijn. Als ik kijk naar hoe hij bij me binnen kwam en hoe hij nu is, dat is gewoon kicken! Daar doe je het voor. Het was de beste keuze van mijn leven om hem in huis te nemen. Hij voelt echt als eigen.

Als ik nu naar hem kijk zie ik een kerel waar ik echt trots op ben. Het is gegaan zoals het ging. We hebben bergen moeten beklimmen maar we zijn een match made in heaven.
Soms is die match er niet, dat heb ik helaas ook moeten ervaren met de zus van Daley. Het is heel lastig om te moeten zeggen dat je het niet gaat redden. Je kan denken dat je zelf faalt omdat het jou niet lukt, terwijl het niet aan jou ligt. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben om frustratie en teleurstelling te voorkomen. Alles wat lukt is een winst.

Pleegouderschap is belangrijk omdat er zo vreselijk veel kinderen zijn die hulp nodig hebben. Het is prachtig om te doen. Geef het een kans! Wat heb je te verliezen? Er is niks mooiers dan het zien groeien en openbloeien van je pleegkind en er uiteindelijk een band mee op te bouwen.

Wat mij daarbij geholpen heeft, is dat ik me altijd bewust was dat het niet mijn kind is en dat ik zijn geschiedenis of genen niet kan veranderen. Je moet ten alle tijden naar de behoeften van het kind luisteren en het kind volledig accepteren.

De samenwerking met hulpverlening is belangrijk (en pleegzorgwerker) om de plaatsing te laten slagen. Het volgen van de modules is erg belangrijk, deze hebben mij enorm geholpen. Ze gaan over het inzicht krijgen in jongeren met LVB problematiek, contact met ouders, trauma’s. Het helpt je om je voor te bereiden op het pleegouderschap, wat mooi is en ook ontzettend zwaar kan zijn.  

Geef het kind een eerlijke kans.”

 

Terug naar het begin van de pagina

1 comments on article "Het is gegaan zoals het ging en we hebben bergen moeten beklimmen maar we zijn een match made in heaven"

jan Everaerts22-4-2020 05:39

een zeer herkenbaar verhaal, zowel persoonlijk als beroepsmatig - een realistische wervingsboodschap

Leave a comment

This form collects your name, email, IP address and content so that we can keep track of the comments placed on the website. For more info check our Privacy Policy and Terms Of Use where you will get more info on where, how and why we store your data.
Add comment